فانکفایر؛ شبکه آتشین در خط مقدم مبارزه با سانسور این پروژه اتریشی از ۵ سال پیش بهصورت آزمایشی در وین و چند شهر دیگر این کشور پیادهسازی شده است. مبتکران این طرح تا کنون از دولت آمریکا حمایت مالی دریافت نکردهاند و شبکهای که ارائه کردهاند هم رایگان و متنباز بوده و بیشتر از کاربران عادی، کمپانیهای تکنولوژیک مانند New America یا سازمانهای غیردولتی و اکتیویستها از آن بهره میگرفتند. حالا آنها قراردادی با دولت آمریکا امضا کردهاند تا پروژه بینظیر و بحثبرانگیز «اینترنت سایه» یا همان «اینترنت چمدانی» را اجرا کنند. نزدیک به یک هفته پیش، روزنامه نیویورکتایمز برای نخستین بار از اختصاص بودجهای ۷۰ میلیون دلاری در وزارت خارجه آمریکا به پروژه «اینترنت چمدانی» خبر داد. پروژهای که با بهرهگیری تلفیقی از شبکههای WiFi و امکانات ماهوارهای، شبکههای بیسیم محلی برای اتصال اینترنت میسازد و معادلات بازی سانسور را از اساس دگرگون خواهد کرد. واکنش سراسیمه مقامات کشورهایی نظیر ایران، گواه تاثیرگذاری شگرف چنین شبکهای است. هدف دولت آمریکا از حمایت از چنین طرحی، کمک به معترضان، مخالفان و تحولخواهان در کشورهایی مانند ایران، سوریه، لیبی و … است که با پررنگتر شدن نقش تکنولوژیهای نوین ارتباطی و شبکههای اجتماعی در تغییرات سیاسی و اجتماعی، با محدودیتهای گستردهتری هم در زندگی آنلاین خود مواجه شدهاند. طرحی برای «قاچاق اینترنت» و تکنولوژیهای ماهوارهای اجرای این طرح باید به صورت پنهانی و سریع صورت گیرد و این با قاچاق تجهیزات لازم به کشورهای مقصد میسر خواهد شد. با پیادهسازی این شبکه، حتی اگر دولت کل شبکه اینترنت را از دسترس کاربران خارج کند، باز هم راهی سریع و مطمئن برای زیست در جهان مجازی و ارتباط با جهان خارج وجود خواهد داشت. آرون کاپلان، از مدیران اتریشی این پروژه، در گفتوگو با بخش انگلیسی دویچهوله گفته است: «فانکفایر، آنتنهای مخصوص را به شیوهای خاص به یکدیگر متصل و امکان رد و بدل شدن پکتهای دادهها میان آنها را به شیوهای نامتعارف فراهم میکند. این شبکه هوشمند راههای گوناگونی برای ارسال این پکتها به شبکه جهانی اینترنت مییابد که از مدار کنترل دیگران خارج است.» مدیران این کمپانی اتریشی، در طرح توسعه خود در نظر دارند امکان فعال کردن این شبکه از طریق گوشیهای هوشمند تلفن همراه را هم فراهم کنند. وزارت خارجه آمریکا از زمان روی کار آمدن دولت دموکرات باراک اوباما، بارها اعلام کرده که «آزادی اینترنت» را در کانون اهمیت و در اولویت سیاست خارجی خود قرار خواهد داد و کمک به طراحی و توزیع این «تکنولوژیهای آزادیبخش» هم بخشی از دستور کاری است که وزارت خارجه به رهبری هیلاری کلینتون مد نظر دارد. یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه هفته گذشته در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «این همان چیزی است که ما با جستجوهای مداوم در صدد یافتن آن بودیم. باید در نظر داشت که یک راهحل جادویی مشخص وجود ندارد و ما همواره باید از تلفیق تکنولوژیها برای غلبه بر محدودیتها استفاده کنیم.»
فانکفایر یک شبکه اینترنت بیسیم رایگان و متنباز و نظارتگریز است که حالا با امضای قرارداد با دولت آمریکا قرار است در کشورهایی پیادهسازی شود که با فیلترینگ گسترده اینترنت مواجهاند. این شبکه بینظیر، معادلات بازی سانسور را دگرگون خواهد کرد.
آنچه دولت آمریکا به عنوان پروژه «اینترنت چمدانی» معرفی کرده و قرار است به زودی در دسترس کاربران اینترنت در کشورهایی قرار گیرد که با سانسور و فیلترینگ گسترده در فضای مجازی مواجهاند، الهامگرفته از یک شبکه وایرلس اتریشی است که با نصب آنتنهای مخصوص WiFi روی پشتبامها کار میکند و چتر پوششی بینظیری دارد.
حالا پشتبامهای وین منبع الهام برای نوآوری تکنولوژیکی شدهاند که ممکن است اجرای گسترده آن در کشورهایی نظیر ایران، چین، کوبا، بلاروس، سوریه و … بتواند کاربران اینترنت در این کشورها را از شر سیاستهای سرکوبگرانه دولتها در فضای مجازی برهاند و امکان وبگردی آزادانه را برای آنها به ارمغان آورد. کاربران با بهرهگیری از این اتصالات اینترنتی، از رهگیری و رصد نیروهای امنیتی نیز در امان خواهند ماند و به همین خاطر چنین شبکهای میتواند هدفی را محقق کند که دولت آمریکا از مدتها پیش در پی آن است: «حفاظت از امنیت اکتیویستهای آنلاین و کنشگران دیجیتال.»
:: بازدید از این مطلب : 479
|
امتیاز مطلب : 55
|
تعداد امتیازدهندگان : 17
|
مجموع امتیاز : 17